Startas

Sudie rudenėjantis Vilniau, vėlek lekiu žiemavoti į šiltus kraštus. Iki FiDi ir Velykų. Jau ketvirtą sykį.

Šiemet mano skrydis toks: Vilnius – Maskva – Dubajus – Kolombas. Kelionėje laiko daug nesugaišiu, nes persėdimai neilgi, o lėkti reikės tik rytų ir pietų kryptimis, nelakstyti zigzagais, kaip anksčiau per Briuselį ar Frankfurtą. Taigi, na vsio pro vsio* apie 17 valandų.

(* – kursyvu žymėsiu pasitaikančius žodžius ar posakius lotynų, anglų, rusų kalbomis, kad žiūrovai atskirtų, kur sąmoningai, kur jau nebe, vartoju svetimybes. Tik neišskirsiu galimų žemaitiškų pasakymų, bo žemaitiu kalba, kap saaka dėdlee pruotingė žmuonis, ėš tėkrūjų yr na kalba, o tarmie, dėltuo ton dalyka reek keravuotė, kap pavelda, kap lėitovių kalbuos dalį)

Dar Vilniaus oro uoste pasakė, kad mano boarding pass duos tik iki Maskvos, taipogi bagažą nukreips tik iki ten. Toliau reiks pačiam rūpintis. Kas kaltas? Ogi greitai.lt, iš kur bilietus pirkau. Skambinu greitai.lt (gerai, kad jie dirba 7/24 režimu), tie sako, kad viskas iš jų pusės atlikta gerai, nesklandumai iš TransAero kompanijos pusės, kad išsiaiškinčiau su jais Maskvoje, turėsiu tam laiko, keturias valandas reikės ten trintis. Taigi, mieli draugai, geriau neskraidykite Aeroflotais.

Vos išlipus Domodedovo oro uoste tranzito prieigose TransAero kompanijos mergaitė paėmė mano bilietą, pasą ir pasakė, kad ilsėčiausi kur nors šalia. Maladoj čelovek, po gero pusvalandžio pašaukė mane. Ja ne maladoj, ja mnogo prožil, atsakiau ir padėkojau už komplimentą. Viskas susitvarkė – bagažą nukreipė, įlaipinimo talonus davė iki pat Kolombo.  Mergaičiukė pasirodo kadaise gyvenusi Klaipėdoje. Kak Klaipieda, klausia. Procvetaet, atsakau.

Mažytis vyno buteliukas – apie 500 rublių. Pilzneris už 300, tą ir gėriau. Kavinėje Cafe Vienna viršutiniame aukšte.

Įdomūs keleiviai bastosi po tą Domodedovo oro uostą. Gal gasterbaiteriai, gal smulkūs verslininkai iš Tadžikijos, Kirgizijos, Uzbekijos. Visi skrydžiai tarptautiniai, dauguma į buvusias Vidurinės Azijos respublikas. Ar beskraidina į Sibirą iš Domodedovo? Vietinių skrydžių terminalai kažkur kitur.

Paskutinį sykį Domodedove buvau pereitame tūkstantmetyje, gūdžiais 1984-taisiais. Prisimenu milžinišką salę, grūdalynes prie bufeto, prie sudžiūvusios vištienos gabaliuko su ryžiais. Dabar kitaip. Dabar čia  civilizuota, bet žmonių grubumas kažkaip prasimuša. Ne, Rusija nėra tarpinė tarp Europos ir Kinijos, Rusija – visai kita civilizacijos atšaka.

Maskvos suvenyrai

Maskvos suvenyrai

This entry was posted in Dienoraštis, Šri Lanka. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *