Pakeliui į darbą

Dažnai į darbą mėgstu eiti Šv. Mykolo gatve. Ten mažesnis judėjimas, negu Liberty Plaza, daugiau šešėlių nuo saulės pasislėpti.

Neilga ta gatvė, bus koks puskilometris. Bet joje praeinu visų pagrindinių tikėjimų šventyklas.

Induistų šventykla Šv. Mykoko gatvėje

Induistų šventykla Šv. Mykoko gatvėje

Visų pirma išsukus iš Galle Road praeinu pro induistų šventyklą. Ten visada kas nors trinasi, girliandas pudžai pardavinėja, dažnai ir brahmaną pusnuogį sutinku. Nėra daug šventyklų tamilų mažumoms Kolupity rejone, kitur jų daugiau. Ypač Šri Lankos Šiaurėje ir Rytuose daug įspūdingų induistų šventyklų. O priekyje šalia didelė mečetė matosi.

Mečetė Šv. Mykolo gatvėje

Mečetė Šv. Mykolo gatvėje

Aukštas minaretas, iš arti į kadrą netelpa. Rytais čia uždaryta paprastai būna, žmonės vakarais melstis susirenka. Penktadieniais čia daugiau sueina, moterys – pro kitą galą. Kvietimas maldai azanas čia ne toks garsus, kaip teko kitose šalyse girdėti. Pagal statistiką musulmonų nėra daug Šri Lankoje, bet Kolombe, atrodo, kad vos ne kas antras. Žinia, jie miestuose susitelkę, jie ne žemdirbiai, o prekybininkai, bankininkai…

Visai šalia nedidelė budistų šventyklėlė.

Budistų šventyklėlė Šv. Mykoklo gatvėje

Budistų šventyklėlė Šv. Mykoklo gatvėje

Tiksliau – koplytėlė. Gana standartinė – labai panašią čia kiekviename kvartale rasi. Net ir didesnės šventyklos tokios panašios, standartinės. Matyt čia nesistengia iš maldos namų daryti nepakartojamo šedevro. Tačiau yra ir išimčių, žinoma. Pilnaties naktimis (Poya) koplytėlę padabina, aliejines lempeles uždega.

Dauguma tikinčiųjų Šri Lankoje yra budistai, labai daug ir krikščionių, nemažai praktikuoja abi tas religijas vienu metu.

Štai ir priėjom katalikų Šv. Mykolo bažnyčią.

Šv. Mykolo bažnyčia Šv. Mykolo gatvėje

Šv. Mykolo bažnyčia Šv. Mykolo gatvėje

Jos vardu ir gatvė pavadinta. Tuščia čia, tik ubagėlis kos kartais sėdi prie šventoriaus. Neteko sekmadienį čia apsilankyti, gal ir daug prisirenka. Vieną vakarą praeidamas girdėjau iš ten vargonų muziką – Bacho Herz und Mund und Tat und Leben, vos neištirpau iš kaifo. Pasiklausiau iš tolo, vartai užrakinti buvo.

Yra šioje gatvėje (tiksliau šalia jos) ir dar viena Pasaulinė religija pristatyta, retoka šiame regione.

Judaizmo akcentas mūsų ofiso prieigose

Judaizmo akcentas mūsų ofiso prieigose

Kylančius laiptais į mano kontorą pasveikina toks judaistiškas akcentas. Ši dekoracija liko nuo ankstesnio namo savininko. Pasirodo, idelės žydų bendruomenės Šri Lankoje gyveno dar prieš arabams čia pasirodžius.

 

This entry was posted in Dienoraštis, Šri Lanka and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *