Ryžiai su kariu

Toks patiekalas yra kasdieninė duona Pietų Azijoje. Ryžiai tai aišku, bet kas tas yr kari? Mūsuose dažnai tai supranta, kaip kokius tatai aštrius miltelius, dažnai jiedkai geltonos spalvos, kuriuos azijatai deda kaip prieskonius visur kur reikia ar nereikia. Iš tikrųjų kari prasmė platesnė. Šri Lankoje kariu vadina viską ką užpila (ar uždeda) ant ryžių, kad tie nebūtų sausi. Dažniausiai tai koks nors mirkalas su daržovių ar ne daržovių gabalėliais. Būna vištienos kari, jautienos kari, avienos (tiksliau ožkienos) kari, žuvies kari, bulvių kari, net kešju (anakardžio) riešutų kari. Ne tik ant ryžių tą kari pila, bet ir ant makaronų, ant koti roti (tokių kapotų blynų), ant hoperių (dubenėlio formos blynų), į karį mirkomi čapati ar paratha paplotėliai.

Šiandien užsisakiau ryžių su bulvių kari.

Ryžiai su kariu

Ryžiai su kariu

Atnešė ne tik ryžius su kariu, bet dar ir biškelį žirnių (dal) ir daržovių (sabdži). Atskirai užsisakiau gėrimo. Apie ingredientus smulkiau:

Ryžiai su pabirbinimais
Ryžiai su pabirbinimais

Ryžiai dažniausiai nebūna pliki be nieko, į juos prideda visokių pabirbinimų (lapelių, cibolaiškių ir pan.). Mirkalą supyliau į duobelę centre – kaip žemaičiai košę valgo. Vietiniai užsipila kari ant viršaus, sumaišo pirštais, valgo pirštais. Aš taip dar neišmokau, vis apsidrabstau, todėl kol kas kabinu šaukštu. O vietiniai galvas kraipo ir komentuoja šalia stovėdami.

Bulvių karis

Bulvių karis

Bulvių karis – tai toks bulvienės fragmentėlis – viena bulvė plaukiojanti mirkale. Kai Šri Lankos valgyklėlėje kur nors pakelėje užsisakai bulvių, dažniausiai tik vieną ir tegausi. Kažkada užsimaniau bulvių pavalgyti paprašiau, kad pridėtų jų į maišelį išsinešimui, bet mandagiai atsisakė, nes tik kelias bulves teturėjo. Bulvė Šri Lankoje nėra retas dalykas, jas pardavinėja visur (kainuoja panašiai, kaip ananasai, brangiau už pomidorus), jas deda į pyragaičius, bet bulvė čia nebūna pagrindinis patiekalas ar garnyras – ji tik priedas. Tiesa, dabar ir čia visokiuose McDonalduose ar vakarietiškuose restoranuose duoda bulvytes fri, bet paprastose valgyklėlėse kur žmonės valgo, tokių riebaluose keptų bulvių negausi. Ir bulvių košės jie neturi.

Dal - žirniai

Dal – žirniai

Dal – žirniai. Šri Lankoje ir Indijoje jie vartojami visur ir visokie. Juodieji, raudonieji, baltieji, žalieji žirniai, avižirniai, didžiuliai kaip pupos ir visai mažyčiai kaip aguonos grūdeliai, cieli ir skaldyti – tokios įvairovės Europoje nemačiau. Mažytę žirnių lėkštelę tau atneš kaip priedą prie bet kokio patiekalo. Dažniausiai jie būna virti mirkale, bet būna ir sausesnių, panašiai, kaip Lietuvoje prie alaus užsisako. Taipogi čia mėgsta spragintus žirnius, bet čia jau kita tema. Dal čia kartais vadina ne tik žirnius, bet ir pupeles, lęšius (jų taip pat daugybė rūšių), gal ir visus ankštinius, kol kas nežinau.

Sabdži - daržovės

Sabdži – daržovės

Sabdži – daržovės. Maždaug atitiktų mūsų daržovių salotų sampratą. Tačiau jų nevalgo vienų ir atneša tik mažytėje lėkštelėje – tai lyg koks prieskonis. Galima ant ryžių užsidėti, ar šaukšteliu užsikąsti. Pagrindiniai ingredientai – svogūnai (violetiniai, nes balti čia retenybė), aitrūs pipirai, pomidorai. Jei valgytum sabdži kaip salotas, būtų per aštru.

Šiaip viskas užsigeriama vandeniu – visada tau atneš stiklinę be atskiro prašymo.

Ginger beer - imbierinė gira

Ginger beer – imbierinė gira

Tačiau šiandien pasidariau šventę ir užsisakiau ginger beer – imbierinės giros. Alumi to gėrimo negalima vadinti, nes jis neturi laipsnių ir skonis tikrai kaip giros, tik skaniau, mielėm neatsiduoda. Apie ginger beer reikės parašyti atskirai.

Tokia tatai skani vakarienė šiandien buvo už penkis litus. Taip pavalgyti Kolombe galima rasti visur ir visada – tų valgyklėlių pilna, daugelis dirba visą parą. Ten pavalgyti dažnai užsuka jaunuoliai grįždami pasismaginę iš barų ar klubų, kurie čia paprastai anksti užsidaro.

This entry was posted in Dienoraštis, Šri Lanka, Žinynas and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *