Kolombo rajonai

Kolombas didžiulis miestas. Nors oficialiai jame žmonių tiek, kiek Vilniuje, bet iš tikrųjų tai paskaičiuota senajam miestui, kurio ribos žemėlapiuose išsilaikiusios, matyt, nuo kolonijinių laikų. Tačiau miestas driekiasi dešimtis kilometrų už tų senųjų ribų, ten dauguma gyventojų. Ir ne vienas milijonas. Štai nei vienas mano darbuotojas negyvena oficialiame Kolombe, visi iš priemiesčių važinėja į ofisą centre. Ir aš gyvenu jau nebe Kolombe, o Dehivaloje, iki Kolombo sienos kelios minutės ėjimo. Net ir Šri Lankos sostinė ne Kolombe, kaip daug kas mano, o Šri Jayawardanapura Kotte, atitiktų maždaug Šeškinę Vilniuje, net ne Pašilaičius. Bet tai jau nebe Kolombas.

Oficialus Kolombas yra į 15 rajonų sudalintas. Dažnai tie rajonai turi aiškias ribas, kiekviename yra paštas, policija, kitos svarbiausios institucijos. Pietinėje miesto dalyje tuos rajonus atidalina upės, kanalai ar grioviai – ant tilto ir pamatai rajono pradžios ar pabaigos ženklą. Rajono numeris čia atitinka ir pašto indeksą. Jei pamatai ant adreso užrašyta „Colombo–6“, žinok, tai yra Wellawata, netoli mano namų. Ant kiekvienos kontoros ar parduotuvės iškabos čia adresas rašomas. O kiekvienas namas šalia gatvės – kontora, parduotuvė, ar valdiška institucija. Tai labai patogu – važiuodamas nepažįstama vieta per kelias sekundes gali nustatyti, kuriame rajone esi.

Tokie yra Kolombo rajonai:

Kolombo rajonai

Kolombo rajonai

1 – Colombo Fort. Uostas ir fortas. Uoste dar nebuvau, o pats fortas uždarytas pašaliniams, ten tik valdžiažmogiai patenka.

2 – Slave Island. Judrus rajonas su senais pastatais, yra ir senoviškų siaurų gatvelių. Bet čia ir aukščiausi dangoraižiai dangų raižo. Čia ir Hiltonas, ir Dutch Hospital. Nežinau, kodėl ta vieta Vergų sala vadinasi – matyt čia World Trade Centro dangoraižiuose-dvyniuose vergauja ofisų vergai –biržų makleriai ir klerkai visokie. Dar čia neblogai pasivaikščioti Beira lake paežeriais.

3 – Kollupitya. Labiausiai mano išvaikščiotas rajonas. Virš pusmečio čia pragyvenau, ir dabar kone kasdien čia į darbą atvažiuoju. Čia Galle Face promenada, prie kurios visokie paradai vyksta. Čia Cinamon Grand viešbučių kompleksas ir kiti geriausi viešbučiai. Čia svarbiausių šalių ambasados ir konsulatai – JAV, Indijos, Lietuvos (Tik britų High Commission truputį šone – Colombo 7 rajone, bet jos darbuotojai vakarais pagerti renkasi Colombo 3).

4 – Bambalapitiya. Jau mažiau ištaigingas rajonas už trečiąjį – daugiau bruzdesio, lermos – bet dar vis centras. Čia yra keletas didelių akropolių (pvz. Majestic city), didžiausias mano matytas kompiuterių supermarketas (dešimtys kompų krautuvių per 4 aukštus).

5 – Narahenpita. Taipogi prestižinė vieta, bet čia ne įstaigos ar prekybos centrai susikoncentravę, o prašmatnūs gyvenamieji namai skendintys soduose.

6 – Wellawata. Triukšmingiausias rajonas Kolombo Pietuose. Tamilai čia valdo, tas iškart krenta į akis. Vegetariški restoranai, daržovių ir vaisių prekystaliai išlindę į gatves, pudžos girliandų ir paano (betelio) pardavėjai, piligrimų agentūros į šventas induistams vietas… Tik karvės čia nevaikšto, vieną tik temačiau. Nors ir triukšmingas rajonas, bet taipogi prestižinis – butai čia brangūs. Sako, kad tamilų diaspora nuo seno čia bazuojasi – kadaise supirko tuo metu nebrangias miesto pakraščio žemes, giminaičių iš Šiaurės prisikvietė. Daug pabėgėlių iš pilietino karo nusiaubtos Džafnos čionai atsikraustė, todėl toks perpildymas. Šiuo metu čia tvarko pagrindinę magistralę – Galle Road – grioviai visur, tad važiavimas piko valandą toks lėtas, kad geriau išlipti iš autobuso ar tuktuko ir prasivaikščioti.

7 – Cinamon Garden. Iškirto tą cinamono sodą dar pereito amžiaus viduryje ir namų didelių pristatė. Čia įspūdingas teatras, padovanotas Kinijos liaudies, centrinis parkas, nepriklausomybės aikštė, nacionalinis muziejus… Butai čia brangiausi Kolombe, nors man labiau patinka arčiau jūros gyventi.

8 – Borella. Ir čia mėgsta aukštesnės klasės ponai apsigyventi. Vietomis švarus rajonas, yra plačių gatvių.

9 – Dematagoda. Mažai ištyrinėtas rajonas. Sako, čia yra didelis naujų technologijų centras su sparčiausiu internetu, ten daug IT firmų įsikūrė. Reikės kada nors apsilankyti.

10 – Maradana. Toks labiau pramoninis rajonas, bet jame irgi visko yra. Maradanos geležinkelio stotis antra pagal dydį po Forto.

11 – Pettah. Kolombo Gariūnai. Priešais Forto (centrinę Kolombo) geležinkelio stotį ištisi turgaus kvartalai. Įdomu bastytis tais gatvių ir gatvelių tinklas, tik baisiausia grūdalynė visur. Čia galima įsigyti visokiausių dalykų už ypač mažą kainą. Šone didelis daržovių turgus, aplink jį didmenininkų prekybos vietos.

12 – 15 – Kol kas mano neištyrinėti rajonai.

Dehiwala – dabar čia mano namai. Nuo čia prasideda pliažai, kurie driekiasi į Pietus daug kilometrų. Dar čia zoologijos sodas yra, sako ten šokantis dramblys. Nebuvau, nemačiau.

Mount Lavinia – civilizuotų pliažų ruožas. Kolombo Valakampiai.

Sri Jayawardanapura – čia oficialioji Šri Lankos sostinė. Parlamentas pastatytas ežero (tvenkinio) saloje – kaip Trakų pilis.

 

 

This entry was posted in Žinynas and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *